Türkiye Cumhuriyeti'nin gidişatını önemli derecede etkileyecek bir dönemden geçiyoruz. Özellikle referandum süreci boyunca halkı kendi düşünce yönüne çekmek için siyasiler planlamış oldukları program dahilinde propagandalarını yapmaktadırlar. Özellikle iktidarda bulunan parti ve muhalefet partilerini göz önüne alırsak mitinglerde ve gösterilerde ana tema bu kez parti bayrakları değil referandumun gereği olarak görülen Türk bayrağıdır. Hem vatandaşa dağıtılarak hem de miting alanının süslenmesi maksadıyla her yer ay yıldızlı al bayrakla donatılır.
Bayrak imalatı yapan esnaf durumdan gayet memnun. Hem işlerin artması hem de tüm miting ve gösterilerde ana temanın Türk bayrağı olması ekonomik olarak rahatlamalarına sebep oldu. Ancak esnaf vatandaşların mitinglerde bulunan kişilere ufak bir duyurusu bulunuyor. Rengini şehitlerimizin kanıyla bulan Türk bayrağını asla yerde görmek istemiyorlar. Bayrağın kolay kazanılmadığı, bir ülkenin onuru ve şeref timsali olduğundan bu konuya hassasiyetle davranıyorlar. Bayrak imalatı onlar için sorun olmadığı gerçek, esnafımızın tek derdinin ay yıldızlı al bayrağın yerlerde olmamasıdır.
Bayrakları sallayarak mitinge katılan vatandaşlar haricinde bir de miting alanını süslemek için gönder bayrağı vardır. Miting alanının en önemli süsü. Miting alanlarındaki gönder bayrakları mitinge ayrı bir hava katar.
Vatandaş tarafından
bakış:
Referandum için kendi düşüncelerine yatkın olan mitinglere katılmak için giden vatandaşların ellerinde gurur duyacakları al bayraklar bulunuyor bu kez. Herhangi bir parti bayrağı bulunmuyor. Her yerde Türk bayrağı görüyoruz. Hani bayrak imalatı yapan esnafın bayrakları üretirken hassasiyet gösterdikleri konuda vatandaşlarda çok hassas. Bayrağın asıl yerinin en yüksek yerde olması gerektiğini söylüyorlar. İstiklal Marşı okunurken gönder bayrağı neredeyse o yöne dönerek okumaya devam ettiklerini ve çocukken böyle öğrendiklerini söylüyorlar.
Bizler burada iki önemli hususu gözden kaçırmamalıyız. Bayrağımıza daima saygı ile bakarak onu her zaman göklerde tutmalıyız. Bir diğeri canını dişine katarak Türk bayrağı üreten firmalarının uyardığı konu, bayrakların yeri ayaklar altı ya da oturmak içim konulan bez parçası değildir. Bedeli ağır ödenmiş, al rengini şehit kanından almış Türk bayrağımız daima göklerde olmalı, en yükseğe kaldırmalıyız.
Ufuk ya da yükseklik manalarını ihtiva eden gönder kelimesi, bayrağın direğe çekilmesidir. Uzun bir direğe çekilen bayrak da demek olan gönder, kamu kurum ya da kuruluşları başta olmak üzere, otel, motel, şirket, firma ve holding gibi özel kuruluşların da binalarının önlerinde yer alan direklerdir. Dış mekâna dair bayraklardan biri olan gönder bayrağı, bu direklerin en üst noktasına çıkarmak anlamına gelmektedir. Gönder bayrakları, ülke sınırları içerisinde birçok noktada sabit olarak duran Türk bayrağı ile büyük ya da küçük ölçekteki çoğu firmanın, kurumsal anlamda değer kazanma yolunda, ofis ya da merkezlerinin ön cephelerinde kullandıkları bir göstergedir.
Gönder bayrağı, şirket yahut ta kamu kurum ve kuruluşlarınca bayrak direğine çekilen, o özel ya da tüzel kurum veya kuruluşu temsil eden bir simgedir. Bir bayrak türüdür. Gönder bayrakları iki şekilde çekilen tür ile bilinir. Yatay şekilde çekilen gönder bayraklarına, Yatay Gönder Bayrağı, dikey şekilde çekilen gönder bayrağına da Dikey Gönder Bayrağı adı verilmektedir. Dikey olarak çekilen gönder bayrağı, Türk bayrağı haricinde olan özel bayraklardır.
Gönder bayrağının göndere çekilmesi için iki ucunda, plastik özellikli kancalar dikilir. Dikilen bu plastik özellikli kancalar sayesinde de kolayca direklere çekilmesi sağlanır. Gönder bayrak türlerinin mukavemetini artırmak maksadıyla çevresi, kalite temel tabanlı bir özellik içeren çift dikiş iğne şeklinde dikim yapılır. Gönder bayrağının gökyüzündeki seyrinde karşılaşacağı zorlu hava koşullarında yırtıp parçalanmaması için bu önemli bir adımdır.
Çok Çeşitli Kullanım Amacı ve Kullanıcısı Olan Gönder Bayraklar
Gönder bayrakları, özel yahut ta tüzel kimlikteki her kurum ve kuruluşta ve direğe çekilerek kullanılan bir dış mekân bayrak türüdür. Bina yahut ofis önlerinde sabit halde yaptırılan ve değişik boylardaki direklere çekilen bayraklar, gönder bayrakları diye adlandırılmaktadır. Her tür zorlu hava şartları karşısında kullanılabilme niteliğine sahip bu bayrak türü, üretim aşamasında oldukça dikkat ve özen ister. İmalat sürecinin her bir etabında kalite kontrolü yapılması da şarttır.
Binaların dışında ve dış hava koşullarına maruz kalacak özellikte, direklerin en uç noktalarına çekilen gönder bayrakları, yazın en sıcak anlarına ve güneş ışınlarının görsel zemini yıprattığı kuvvetli tahrip zamanları ile boğuşmak zorunda kalır. Solma ve yıpranmanın en ala koşullarına maruz kalan gönder bayrağı, kışın sert ve çetin rüzgârları ile boğuşur. Kar ve yağmurun tesirine maruz kalır. Sert esen fırtınanın dolu ile daha sert bir hal alması, gönder bayrağının dayanıklı olup olmadığını test eder. Bundan ötürü gönder bayrağının her üretim etabı, dikkat, özen ve kalite kontrolü istemektedir.
Bayrakçı firmasının grafik tasarım biriminden baskı bölümüne ve dikiş ekibine kadar tüm elemanları, usta ve işin uzmanı ehliyet yapısına sahip emekçilerdir. Bundan ötürü de gönder bayrağı başta olmak üzere tüm bayrak türleri, gerek tasarım etabında gerek baskı ve boya bölümünde gerekse de kumaşın iplikten dokumasına değin her bir etabında, usta eller ve uzman gözlerle şekillenir. Boya kumaşın en kaliteli ve mukavemet özellikli olanı kullanılır. Her tür hava şartında gönül rahatlığı ile kullanılacak ürünlerin adresi, bayrakçı firmasıdır.
Gönder Bayrağın Kullanım Alanı
Gönder bayrağının en fazla kullanıldığı kamu kurumları, okullar ve devlet daireleridir. İllerde başta valilik binaları olmak üzere, hastaneler, tren garları, otobüs terminalleri, SSK ve SGK gibi kurum binaları, Dispanser ve Sağlık Ocakları, Tarım Kredi kooperatifi gibi kurumsal yapıların bina önleri, araç muayene istasyonları, Karayolları Genel Müdürlüğüne ait tüm bina ve ticari araç tartım istasyonları, bakanlıklara ait il ve ilçelerde bulunan müdürlükler ve hava limanları gibi pek çok kamusal alanda gönder direği bulunmaktadır. Ve gönderde muhakkak Türk Bayrağı yerini almaktadır.
Özel şirket ya da firmaların da rağbet ettiği bir konu, gönder bayrağı bulundurmalarıdır. Artık özel şirketler de hem kendi firmalarını temsil eden bir bayrağı hem de yanında Türk bayrağından oluşan bir konsepti kullanıyorlar. Özel şirketlerin ya da firmaların merkez bina veyahut ta ofislerinin önlerinde, gönder bayrağı yerini almaktadır. Firmaların illerdeki temsilciliklerinde de zaman zaman görülen bir uygulamadır.
Özel sektöre giren tüm benzin istasyonlarında, kendi firmalarının bayrakları ile beraber Türk bayrağı kullanımı, neredeyse her istasyon firmasının uygulaması şeklini almıştır. Alış veriş merkezlerinin ön cepheleri ile otel, hotel ve motel gibi tatil ve konaklama amaçlı yekpare binadan oluşan iş yerlerinin de önlerinde, gönder bayrak direkleri görülmektedir. Hatta otel gibi konaklamaya yönelik adreslerde, düzineyi bulan hatta geçen sayıda bayrak direkleri görülmektedir. Yerli ve yabancı müşterilerini evlerinde hissi vermeyi amaçlayan turizm işletmeleri, başta Türk bayrağı olmak üzere, misafir ülke yurttaşlarına ait bayrakları da göndere çekmektedirler.
Turizm sektörü ve özellikle turizm acentelerinin bina yahut ta ofislerinin önünde de gönder bayrak direkleri ve bayrak çeşitleri yerlerini almaktadır. Fuar yahut ta stant alanlarında yer alan direkler de, o fuar yahut ta stantta gelen hem iştirakçi hem de katılımcıların millet ve devletlerini temsil eden ülke ve firma bayraklarını asmaktadırlar. Fuar içerisinde yer alan firmaların tanıtımı ve hangi ülkeye dair olduğu bilgisi, gelen ziyaretçiler bu şekilde verilmektedir. Festivaller de, gönder bayraklarının kullanıldığı adrestir. Özellikle festival alanında yer alan gönder direklerine, gerek ülke gerekse de firma bayrakları çekilmektedir.
Gönder Bayrağın Üretim Sürecinin Seyri
Gönder bayrakları, özel ve itina isteyen bir sürecin meyvesidir. Özellikle de gönderde Türkün bayrağı yer alacaksa, iki kere dikkat ve özen isteyen bir süreç anlamı kazanır. Gönder bayrağı ve özellikle de Türk gönder bayrağı imalatı, zorlu etaplardan meydana gelen bir süreçtir. Sürecin, üretilen bayrağın her iklim ortamının sert ve çetin yüzü ile mücadele edeceği akıldan çıkarılmadan işlemesi gerekmektedir. Zira kalite temel tabanlı olarak imal edilmiş bir kumaş, dalgalanma özelliğini hiçbir zaman yitirmediği gibi, tüm çetin iklim şartlarına da kolaylıkla uyum sağlar.
Her sektörün kendine özel dikkat etmesi gereken ve beklenen bir işleyişi söz konusudur. Bayrak imalat sektörü de bunlardan biridir. Kendine hasredilen nitelikleri ve incelikleri bulunmaktadır. Gönder bayraklarının imal süreci, apayrı bir hassas tanır gerektirir iken, göndere çekilecek Türkün bayrağı olursa, bu katlanacak bir durumdur. Gönder bayraklarının göndere çekilme süreci, kumaşının iplikle örülmeye başlaması ile başlar. İplik, kumaşın dokuya can veren bir hücresidir. İplik, kumaşın kalitesini belli eden yapı taşıdır. Gönder bayraklarının imalat sürecinde en fazla tercih edilen kumaş türleri, saten ve raşel kumaşlardır.
Kumaşı oluşturan iplik, kaliteli olmak zorundadır. İpliğin dokuma ile kumaşa dönüşmesi ile gönder bayrak üretimi başlar. Tasarım evinin teknik detaycılarından geçen süreç, baskının kaliteli boya ile vücut bulması ve dikiş ile şekillenmesi ile paketleme aşamasına geçer. Çekileceği direkte de son bulur. Aylarca sert ve çetin hava şartlarına maruz kalsa da, kendini bırakmaz ve kaliteli yapısını gösterir. Gökyüzünde halkını temaşa eder. Bayrakçı firmasının kalitesini vurduğu gönder bayrakları, direk kadar mukavemetli olmasıyla namlıdır.
Usta, ahilik geleneğinden gelen ahlaki kurallar manzumesinin tecrübe abidesidir. Gönder bayrak imalat sürecinin her etabının hata ayıklayıcısıdır. Ürünün kaliteli temel tabanlı çıkmasını sağlayan ve sonucun istenen evsafta olmasını temin eden emekçidir. İplik ile başlayan serüvenin, kumaş ile şekil bulmasını usta sağlar. İpliğin yapısının kalite temel tabanlı olduğunun kontrolünü yapar. Bayrak, kalite temel tabanlı iplik, müşterinin hassasiyeti ile gönder bayrağının havada kaliteli dalgalanması aşamalarından oluşur.
Kumaş, dalgalanma dokusuna sahip bir şekilde dokunmamışsa, kumaşı oluşturan iplik, istenen ve beklenen dokuyu kumaşa geçirememişse, ürün kalitesiz olarak çıkar. İsterse gönder bayrağının diğer tüm imalat etapları üstün başarı göstersin, kumaş o dokuyu kazanamadıkça, bir değer ifade etmez. Ürün kaliteli olarak imal edilmez. Gönderdeki Türk bayrağının kaliteli imal edilmesi için kumaşın durumu engel teşkil eder. İpliğin kifayetsiz yapısı, gönder bayrağının kaliteli üretimi için zemin hazırlar. Zemini ve temeli sağlam olmayan yapının diğer unsurları sağlam olsa da, temelin zayıflığı, binayı çökertir.
Kumaşı oluşturan iplik, taşıdığı nitelikler ile ön plana çıkar. Kesinlikle kopmaz ve dayanıklı bir yapıda olmak zorunda olan iplik, kumaşa da bu özelliklerini geçirmelidir. Göndere çekilen Türk bayrağı ve diğer gönder bayrak çeşitleri, uzun zaman süren bir dönemde, gönderde kalmaktadırlar. İndirilmeden geçen süre zarfında da çetin hava şartlarıyla mücadele etmektedirler. Gönderdeki Türk bayrağı için en temel korku, Türkün bayrağının yırtılıp parçalanmasıdır. Çok çabuk eskimesi ve deforme olmasıdır. Hem ipliğin kalitesi hem de bayrakçı firmasının tecrübeli gözleri, senelerin verdiği bakış açısı sayesinde edindikleri deneyimle, iplik dâhil tüm süreci yakinen takip ederler.
Kalite temel tabanlı iplik dokusunun, hangi oranda fire vereceğinin de hesap edilmesi gerekmektedir. Dokuma, bayrağa doku kazandıracağından ötürü önemlidir. Kumaşın dokuma sıklığına göre çeşidi belirlenir. Bunda kullanılan iplik türü de önemlidir. Raşel adlı dokuma tekniğinde, dokuma sıklığı önemlidir. Gönder bayrağı yapımı için en fazla tercih edilen bu kumaş, dokuma sıklığı ile kendini gösterir. Zira bu tür kumaşın özelliği, gönder bayrağının imal edeceği kumaşta, bayrak dokusuna uygun özellikler barındırır. Bu kumaş tekniği, aynı zamanda bayrağın da uzun soluklu kullanılmasını tesir eder.
Baskı ile Kazanılan Gönder Bayrak Kalitesi
Gönder bayraklarının baskıya geçme evresi, tasarım bölümündeki iş ve işlevlerin sona ermesi ile başlar. Gerekli tasarımları en ince ayrıntısına kadar tasarlayan uzman grafik tasarımcılar, çözünürlük derecesi başta olmak üzere, tüm teknik kurguyu yaparak, baskı bölümüne pası atarlar. Baskı süreci de, birbirleriyle ilintili işlemler manzumesidir. İşleyiş açısından da farklı birçok detayı içerisinde barındırır. Teknik detayların harmanlandığı bir süreçtir.
Baskı işlemi, doğrudan kumaş üstüne yapılan bir baskı ile uygulanabilir. Diğer yandan da transfer şeklinde baskı ile de kullanılabilir. İpek baskı yöntemi tarzında kullanılan baskılar da olmaktadır. Pigment baskı türünün ya da sair yöntemlerin kullanıldığı bir baskı evresi de tercih edilebilmektedir. Baskı kalitesini, öncelikle boyadan alır. Kendinden evvel geçirilen süreç te muhakkak kaliteye tesir edecektir ve etmektedir. Baskı işlemi esnasındaki kalite temel alınacak ise bu boyadır. Baskı için ham madde değerindeki boya, baskı evresinin kalite temelli oluşmasının temel dinamiğidir. Bundan ötürü de bayrakçı firması, baskının kalitesini boya ile ortaya döken ve en kaliteli tekstil kumaş boyaları kullanan bir yapısallıktadır.
Bayrakçı firması, gönder bayraklarının kaliteli olması amacıyla her tür durum tespiti yapıp ona göre adımlarını atan bir sistem oluşturmuştur. Baskının da boyanın da kaliteli olması kadar, kanserojen madde içermeyen ve insan sağlığını tehlikeye atmayan özelliklerde olmasına da azami dikkat etmektedir. Baskı aşamasından sonra devam eden dikiş süreci de dâhil olma üzere firma, ustalarının gözetim ve denetiminde, başta gönder bayrağı olmak üzere, tüm ürün yelpazesinin kalite temel tabanlı olarak üretilmesi adına gayret göstermektedirler.